Wat is een 'identiteitskaart'?
Je elektronische identiteitskaart of eID is het bewijs van inschrijving in het bevolkingsregister, dat je vanaf 12 jaar automatisch ontvangt bij de dienst Bevolking van de gemeente waar je bent ingeschreven.
Naar welke landen kan ik reizen op basis van mijn identiteitskaart?
Je kan met je elektronische identiteitskaart reizen naar een 50-tal landen, waaronder alle lidstaten van de Europese Unie en een reeks uitzonderingen. Als je niet zeker bent, contacteer ons dan gerust.
Voor meer informatie, kan je terecht op:http://www.belgium.be/nl/familie/internationaal/reisdocumenten/
Om je een idee te geven van de meest populaire bestemmingen waar je wel naartoe kan:
Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Engeland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, IJsland, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Schotland, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland.
Opgelet: Vlieg je naar bepaalde landen, waaronder Marokko, Tunesië en Egypte,... op basis van je vliegticket zonder een vooraf geboekte accommodatie, dan volstaat je Belgische identiteitskaart niet en is een paspoort of internationale reispas vereist. Je duidelijk informeren is de boodschap! .
Voor Turkije is vanaf 1 november een betalend e-visum verplicht. Dit elektronisch visum moet je online aanvragen via de officiële link: https://www.evisa.gov.tr/en. Tot dan kan je een visa-upon-arrival (bij aankomst in de luchthaven van bestemming) kopen. maar aanbevolen wordt het visum vóór vertrek aan te schaffen. Het papieren visum wordt tot 1 juli 2015 aan de grens verstrekt conform de huidige visumprocedure. De kosten bedragen € 25,- per visum. Houdt u rekening met lange wachtrijen aangezien er maar enkele verkooppunten beschikbaar zijn.
Opgepast: Er bestaan op internet heel wat websites die deze dienst tegen betaling aanbieden. Gebruik maken van deze websites doe je op eigen verantwoordelijkheid.
Wat is een 'paspoort' of internationale reispas?
Je paspoort of internationale reispas is een officieel wereldwijd erkend reisdocument met beperkte geldigheid in de vorm van een boekje. Het laat je toe de hele wereld rond te reizen (eventueel mits visums) en kan ook binnen Europa worden gebruikt.
Voor welke landen heb ik een paspoort nodig?
Een paspoort of internationale reispas is verplicht om naar de meeste landen ter wereld te reizen, behalve voor lidstaten van de Europese Unie en enkele uitzonderingen (zie identiteitskaart hierboven).
Waar vraag ik mijn paspoort aan en hoe lang duurt de aanvraag?
Een paspoort of internationale reispas vraag je aan bij de dienst Burgerzaken bij je gemeentebestuur. De aanvraag is vaak tijdrovend en loopt snel op van min. 5 dagen tot 2 of 3 weken. Neem alvast 2 pasfoto’s mee en geld, want je paspoort is betalend. Om de exacte kost te weten dien je contact op te nemen met je gemeente.
Ik vertrek onverwachts naar het buitenland en heb geen (geldig) paspoort. Wat moet ik doen?
Vraag bij de dienst Burgerzaken op het gemeentehuis een spoedprocedure aan. Dit kost vaak veel méér dan een gewone aanvraag. Voor de exacte kostprijs kan je terecht bij je gemeente.
Hoe lang is mijn paspoort geldig? En kan ik dit paspoort meermaals gebruiken?
Je paspoort is 7 jaar geldig (5 jaar voor minderjarigen). Check de vervaldatum voor vertrek!
Is je paspoort nog slechts 6 maanden of minder geldig, vraag dan meteen een nieuw exemplaar aan. Vele landen vereisen immers een geldigheid van 6 maand bij terugreis.
Algemene informatie
Je bent steeds en uitsluitend aansprakelijk voor het inwinnen van bijgewerkte informatie omtrent je vereiste reisdocumenten en het tijdig aanschaffen hiervan.
Ga hierbij zeker de vervaldatum van je internationaal paspoort na (6 maanden geldigheid bij terugreis is dé veilige marge!) en check meteen ook het paspoort voor je baby(’s) en kind(eren).